27 Aralık 2008 Cumartesi

KEÇİLER


keçiler
Evcil hayvanlar türleri arasında SAANEN keçinin önemli bir yeri vardır ve ekonomik önemi fazla olan türlerden en iyisidir. Bu keçinin ilk evcilleştirilen hayvan türlerinden bir olmasına ve değişik ortamlara kısa bir zaman dilimi içinde uyum sağlamasına bağlayabiliriz.
SAANEN keçileri bilindiği üzere en fazla süt üreten keçi ırklarının başında gelir. İsviçre kökenli bu hayvanlar dünyanın her yerinde yetiştiği gibi ülkemizde de bulunmaktadır. 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre (Kaynak : Zirai Mücadele CD 2002) Türkiye de 8.057.000 milyon baş keçi bulunmaktadır. Son beş yıl içinde ki keçi popülasyonundaki azalama oranı %10'dur. Keçi yetiştiriciliği özellikle kırsal alanlarda yaşayanlar için protein kaynağı acısından oldukça önemlidir. SAANEN keçisi, diğer keçi ırklara ve özellikle de ülkemizde yaygın olan kıl keçilerine göre süt verimi daha çok fazladır. İyi koşullarda yetiştirilen bir SAANEN keçisinin ortalama verimine 10 adet kıl keçisi ancak ulaşabilmektedir Genel olarak keçiler küpeli, kısa ve beyaz tüylüdür. Meme iki but arasına iyi yerleşmiş olup koltuk tipi bezel memedir. Gelişme hızı, süt ve döl verimi yüksektir. Genellikle 2-5 başlık gruplar halinde aile işletmelerinde kullanılır. 1959’lı yılların başında Türkiye’ye de getirilmiş ve halen saf ve melez olarak yetiştirilmektedir Saanen ırkının en önemli özelliklerinden birisi olan farklı iklim koşullarına uyma yeteneği sayesinde, götürüldüğü yerlerde çok çabuk adapte olabilmektedir. Saanen keçileri yemleme ve mera koşullarına karşı çok duyarlıdır. Yüksek verim yeteneği ancak iyi bakım ve besleme koşullarında ortaya çıkar. Saanen keçilerinde yemden yararlanma yeteneği yüksektir ve erken çağda cinsi olgunluğa ulaşırlar ve hızlı ürerler. Bu da Saanen ırkının yetiştirme yönünden en önemli avantajıdır. Döl verimi yüksek olan ırk, genellikle ikiz yada üçüz doğum yaparlar. Canlı ağırlık erkeklerde 70 kg, dişilerde 50 kg’dır. Ortalama 2.5 yaşında süt verimi 750 kg ve laktasyon süresi 280 gün’dür. Elit dürülerde laktasyon süt verimi bir ton ve laktasyon uzunluğu 300 gün olarak saptanmıştır. Sütte yağ oranı % 3.4-3.6 civarındadır
DAMIZLIK KEÇİ VE OĞLAK SATIŞLARIMIZLA HER ZAMAN HİZMETİNİZDEYİZ

0532 527 8117
atizciftligi@hotmail.com

Posted by Picasa
Sayfaya aldığım bu keçi konusu neden icabetti derseniz? Bilgi sunar ile sanal alemde gezinirken, uzun kulaklı bir keçi yavrusu resmi gördüm .İlgimi çekti ,derken busayfaya keçiler hakkında birtakım bilgiler yazayım dedim.Keçi ormanların düşmanı diye bizlere belletildi.Fakat yaşadığım ve gördüğüm bazı olaylar keçilerin insanlar kadar ormana zarar verdiğine şahit olmadım.Zira denetimsiz otlatım yaptırılırsa keçi elbette ormana zarar verir.Çünkü keçi yetiştiği her ağacın , fidanın tepe sürgününü yiyerek fidanın ölmesine sebep olur.İnsanlar ise büyük küçük demeden her türlü orman ağacına zarar verirler.İnsanlarımızın bu konuda iyi eğitilmesi gerekmektedir.
Ormanda yaşayan köy halkına geçinebilecekleri bir iş ,uğraş yaratılırsa ,ihtiyacı olan odun ve kereste verilirse herhalde köylülerimizde bu huylarından vazgeçerler.Keçinin yasaklanmasıyla ne orman büyür ne de orman kaçakçılığı son bulur.
Keçinin ülkemiz ekonomisine sayılamayacak kadar faydası vardır. Daha fazla bilgi için yukarıdaki lingden araştırılarak elde edilebilinir.Uzun kulaklı keçi alt sayfadadır.
Emekli Öğretmen Turgut İbiş